Wat is de pomodoro methode en wat zijn de do’s en don’ts?

In mijn strijd om de productiefste student / blogger van het Noordelijk halfrond te worden heb ik vele technieken geprobeerd om mijn productiviteit op peil te houden.

Het is de kunst om zoveel mogelijk gedaan te krijgen zonder daarbij je zelf een burnout aan te smeren. Een van de technieken waar ik het meest over te spreken ben is de pomodoro methode.

Pomowatte?

De pomodoro methode is een timemanagement methode bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo eind jaren 80. De methode is vernoemd naar zijn kookwekker die de vorm had van een tomaat (pomodoro in het Italiaans).

Cirilli’s methode bestaat simpelweg uit het focussen op een taak binnen tijdblokken van 25 minuten en tussen deze tijdblokken zit dan een pauze van 5 minuten.

Hoe gaat de pomodoro methode te werk?

Om volgens de pomodoro methode te werken volg je de volgende stappen:

Besluit welke taak je gaat doen.

Focus is het sleutelwoord dus je zult je moeten focussen op één taak en niks anders. het kan hierbij handig zijn als je een to do lijstje bij de hand hebt zodat je een taak kunt kiezen en deze later ook kunt afvinken. Een papieren lijstje werkt het beste (Persoonlijk gebruik ik een notitie boekje met harde kaft van de Action)

Stel de kookwekker in op 25 minuten.

Een kookwekker wordt aangeraden omdat smartphones en dergelijke nogal afleidend kunnen zijn, ik gebruik zelf gewoon mijn smartphone maar zet van te voren altijd mijn wi-fi uit zodat ik niet afgeleid wordt door notificaties.

Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat.

Laat je niet afleiden en als er dingen zijn die je onderbreken zoals een telefoontje of een nieuw idee, schrijf je dit op en werk je er later aan na dat je je pomodoro taak af hebt.

Neem een korte pauze van 5 minuten.

Laat het werk even achter je liggen en ga bij je scherm weg. Denk niet aan je werk en haal bijvoorbeeld een kop koffie (en neem ook een voor je collega mee). Dit is belangrijk omdat als je aan je werk blijft denken je je onderbewustzijn niet de kans geeft om het te verwerken.

Na Elke vierde “pomodoro” neem je een langere pauze.

Na 4 pomodoro shifts neem je een lange pauze van 15 tot 30 minuten. Persoonlijk ga ik altijd voor een pauze van 20 minuten.

 

Het idee achter de pomodoro methode is dus dat je probeert te werken op een manier waarbij je concentratie zo min mogelijk verloren gaat. Daarom is het ook belangrijk om de pauzes waarbij je 5 minuten niet aan je werkt denkt te nemen. Op deze manier is je concentratie vermogen namelijk net niet te lang onder druk waardoor je het langer kan gebruiken.

Mijn docenten vertelden mij in de brugklas altijd om tijdens het huiswerk maken elke 20 minuten een kleine pauze te nemen. Ik lapte zoals gewoonlijk dat advies aan mijn laars maar erg gek was het idee niet, naarmate je langer dan 20 á 30 minuten focust begint je focus langzaam af te nemen. En dan blijk je opeens het laatste rijtje van de Duitse naamvallen niet meer te herinneren ;).

Do’s en Don’ts

Als de pomodoro methode je interessant lijkt heb ik hier nog een paar do’s en don’ts.

Do’s.

  • Loop even rond, strek je benen.
  • Doe een fysieke taak zoals het vuilnis buiten zetten of je bureau opruimen
  • Mediteer even of doe wat korte yoga oefeningen
  • Aai je kat of hond

Don’ts:

  • Taken die veel inspanning van de hersenen vereisen
  • Email, Facebook, Whatsapp of wat dan ook checken.
  • Denken aan je werk.

 

De pomodoro methode blijkt niet altijd even goed te werken voor iedereen maar voor kantoor/ computer gerelateerde zaken zoals het schrijven van een blog, marketing plan of een raadsverslag kan het heel goed werken. Werkt het bij jou of heb je nog tips voor tijdens de kleine pauzes? Laat het weten in een reactie hier onder.

 

 

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*