Waarom stilte belangrijk is.

Waarom stilte zo belangrijk is

We leven in een drukke wereld vol met afleiding waar stilte een schaars goed is en dat is volgens vele wetenschappers een slecht iets. Gebrek aan stilte heeft namelijk negatieve effecten op je gezondheid, geestelijk maar ook lichamelijk.

Wees eerlijk tegenover je zelf, hoe vaak begeef je je eigenlijk in stilte? Waarschijnlijk ben je zowat wel de hele dag bezig met geluid of het nou filmpjes kijken op YouTube is, muziek beluisteren via Spotify of het luisteren naar een podcast. En dan hebben we het nog niet eens over ‘het geluid’ dat we in ons hoofd maken door bijvoorbeeld dingen te lezen.

Kortom de mens van tegenwoordig heeft nog maar weinig stilte om zich heen, dit is slecht voor de ontwikkeling van je hippocampus welke ervoor zorgt dat je nieuwe hersencellen aanmaakt. Sterker nog de situatie is wereldwijd zo erg geworden dat de Wereld Gezondheidsorganisatie in 2011 ‘geluidsvervuiling’ als nieuw probleem heeft aangekaart.

Gelukkig bestaan er ook manieren om je hersenen wel wat rust te schenken zo zou je elke ochtend kunnen inspireren of eens voor een weekje naar een stil klooster gaan. Dit is wat er met je gebeurt als genoeg stilte ervaart.

Stilte verminderd stres.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de constante blootstelling aan geluiden stresserend werkt op het menselijk brein, in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een hoge bloeddruk en hartproblemen. Luide geluiden verhogen je stres door je brein ’s amandelkern te activeren welke het stres hormoon cortisol vrijmaakt.

Een onderzoek door de Universiteit van Pavia uit 2006 heeft aangetoond dat 2 minuten stilte een beter effect op de hersenen heeft dan 2 minuten aan relaxerende muziek. Dit werd aangetoond door dat de bloeddruk lager was naarmate de testpersoon in stilte verkeerde.

Stilte hersteld je hersenen.

In het dagelijks leven worden we onderhand doodgegooid met afleiding. Op het moment dat we ons eindelijk -afscheiden- van deze aandacht verstoorders geven we onze hersenen de kans om onze aandachtspan te herstellen.

In deze moderne wereld wordt de prefrontale cortex constant onder druk gezet welke we gebruiken om impulsen te beheersen, beslissingen te maken en oplossingen te bedenken.

Doordat onze aandachtspan constant onder spanning staat raken we snel afgeleid en mentaal vermoeid waardoor we problemen kunnen ondervinden in focussen, problemen oplossen en het bedenken van nieuwe ideeën.

Maar volgens een aandacht herstel theorie van de Universiteit van Michigan kunnen we onze aandachtspan herstellen door ons zelf minder bloot te stellen aan prikkelingen. Een manier om dat te doen is de stilte opzoeken, maak bijvoorbeeld eens in je eentje een stille wandeling door de natuur zodat je hersenen niet meer op prikkelingen hoeven te letten.

 

Stilte geeft je inzicht over je zelf.

Iemand die zichzelf toestaat om zich los te koppelen van alle drukte en afleiding geeft zichzelf ook het inzicht over zijn of haar leven. Door te mediteren, te fantaseren of te dagdromen geef je je zelf de ruimte om in aanraking te komen met je gedachten, gevoelens, herinneringen en ideeën.

Hierdoor kunnen we beter reflecteren op onze mentale en emotionele status, worden we sympathieker en creatiever. Om dit te kunnen ervaren zal je je moeten afsluiten van alle afleidende factoren en de stilte opzoeken kan daar dus bij helpen.

Stilte kan je hersenen laten groeien.

Een ander onderzoek door een Duits onderzoeksinstituut heeft laten blijken dat bij muizen die meer dan 2 uur stilte per dag ervaren nieuwe cellen ontwikkeld worden in de hippocampus, een gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met leren, geheugen en emoties.

Hieruit werd opgemaakt dat genoeg stilte op een dagelijkse basis depressie en alzheimer kan voorkomen aangezien deze twee stoornissen vaak gelinkt worden aan een vermindering van cellen in de hippocampus.

 

Dus bevrijd je zelf eens van alle afleiding al is het een korte meditatie sessie of een boswandeling en geniet van de stilte.

 

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*