Waarom je notities met de hand moet maken.

Als je vandaag de dag een collegezaal inloopt hoor je grotendeels het eeuwigdurende getik van laptops. En het is begrijpelijk, want een laptop gebruiken voor je notities is namelijk behoorlijk efficiënt of in ieder geval daar lijkt het op. Alhoewel laptop notities handiger lijken toont onderzoek aan dat pen en papier notities beter zijn.

Zelfs als je geen student bent is en blijft het nemen van notities een cruciaal iets in je leven. Je kunt maakt het namelijk vele malen makkelijker voor je zelf om dingen te onthouden. Bovendien bespaar je zelf dan de moeite om weer iets te Googlen waarmee je ook het gevaar op kan lopen om afgeleid te raken.

Schrijven met pen en papier kost meer tijd.

Laptopgebruikers typen over het algemeen alles wat ze horen zonder er daadwerkelijk bij na te denken. Mensen die nog met pen en papier werken daarentegen kunnen meestal niet zo snel schrijven en moeten daarom de informatie verwerken en sorteren.

Aangezien je niet alles kunt noteren zal je dus moeten luisteren en samenvatten en schrijf je alleen belangrijke hoofdgedachten en sleutelwoorden op. Omdat je niet passief aan het overtypen bent maar de stof verwerkt en samenvat ben je actief bezig met je hersenen waardoor je dingen waarover je schrijft beter onthoudt.

Langer betekend niet altijd beter.

Je zou denken ‘Maar als ik alles overtyp wat de docent te vertellen heeft kan ik er later nog naar kijken en het rustig doornemen’ maar in werkelijkheid gebeurd dat dus nooit. Onderzoekers hebben studenten die pen en papier notities nemen en laptopnotities vergeleken en de pen en papier studenten bleken beter te presteren. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met:

  • Context: Omdat je niet passief aan het overtypen bent is er meer gaande in je hoofd. Het schrijfproces zelf, de emoties en eventuele zelfgemaakte conclusies zijn dingen die je bij blijven.
  • Content: Door dat je als het ware je eigen samenvattingen schrijft en daarmee het schrijven zelf ervaart blijven de feiten en opmerkingen ook beter bij je.

In de grafiek hieronder kun je zien dat mensen die met de laptop werkten het net ietsjes beter deden dan de pen en papier notitie nemers maar met theoretische vakken deden de laptopgebruikers het significant slechter.

Screen_Shot_2014-06-03_at_4.55.00_PM

 

 

Laptop’s leiden af.

Misschien is deze een beetje een cliché maar laptops kunnen naast efficiënt ook behoorlijk afleidend zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde student 40% van zijn/haar tijd besteed aan onproductieve dingen zoals chatten of e-mails beantwoorden. Beeld je eens in hoeveel tijd dat wel niet is. Als je elke dag 8 uur op school zit en daarvan is dagelijks 40% besteed aan onproductieve zaken dan ben je zo’n 16 uur per week kwijt aan onproductieve dingen.

Een ander onderzoek heeft aangewezen dat als studenten zich zo vervelen op een opleiding ze sneller geneigd zijn om afleiding te zoeken. En deze studenten die zoveel afleiding zoeken blijken ook vaker hun opleiding niet te halen. Denk daar eens over na, €2000,- aan lesgeld verspillen om vervolgens het jaar niet te halen en ook nog eens een studieschuld op te bouwen en dat voor wat grappige video’s op Facebook? Dat gebeurd minder snel met pen en papier 😉

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*