Tips tegen een writersblock

Soms heb je gewoon van die inspiratieloze momenten en als iemand die altijd wel bezig is met creatieve dingen weet ik maar al te best hoe dat voelt, zwaar kut. Maar ik heb er wel wat remedies op gevonden en om jullie te helpen zal ik deze met jullie delen.

Schrijf wat je denkt.

Schrijf gewoon plat uit wat je denkt als je een writersblock hebt, schrijven is namelijk een soort van legen van het ram geheugen waar door je hersenen weer sneller werken. Ook al klinkt wat je denkt stom en heeft het misschien niks te maken met het onderwerp waarover je wil schrijven, het is en blijft schrijven en oefening baart kunst.

Bovendien zal het ook vaak lijden tot het uiteindelijk toch schrijven van wat je van plan was te schrijven het is als een soort van ontstoppen van je writerblock en soms levert het ook nog eens leuke concepten op die je altijd ergens anders kunt gebruiken.

Zoek een stille plek op.

Ik heb vaak genoeg geprobeerd me zelf er overheen te zetten en gewoon door te schrijven op een luidruchtige plek zoals de slaapkamer van mijn vriendin. Waar ze Skyrim speelt, commentaar levert op de game en Pixel onze kat constant aandacht wil, heel lief beest maar ontzettend aanhalig.

En ik kon het gewoon niet, te veel geluid en afleiding waardoor ik helemaal niet helder kon denken en dat is vervelend. Dus in plaats van constant proberen te schrijven op haar kamer zocht ik een andere kamer op en in nog geen 10 minuten begon ik al te schrijven.

Hoe ongezellig het ook mag lijken om je af te zonderen van de wereld om te schrijven, het werkt wel beter. Ik spendeer liever een uur alleen om te kunnen schrijven dan dat ik 4 uur lang met een notitieblok op mijn schoot naast mijn gamende vriendin zit en zonder resultaat kom.

Gebruik achtergrondgeluid

Wat voor sommige mensen ook werkt is het gebruiken van een achtergrondgeluidje, denk hierbij aan instrumentale of natuurlijke geluiden. Soms kan het namelijk nogal moeilijk zijn om een stille locaties te vinden en in dat soort gevallen is het ideaal om een koptelefoon op te doen en naar geluiden te luisteren.

Persoonlijk word ik afgeleid als ik naar muziek luister dus wat voor mij goed werkt is bijvoorbeeld het geluid van een regenbui, hiervoor kun je Rainymood gebruiken.

Maak tijd voor je zelf vrij.

Ik weet dat het aantrekkelijk klinkt om de workaholic uit te hangen maar mits je niet jaren geoefend hebt om zover te komen is dit volledig destructief en onproductief. Wat er vaak mis gaat met deze nieuwe wannabe workaholics is dat het werk dat ze afleveren gewoon onder de maat is. Door te veel hooi op de vork te willen nemen werk je je zelf in no time een burnout aan die overigens niet aan te raden is, want dan lever je helemaal geen werk.

Respecteer je zelf en wees eerlijk, kun je het echt wel aan om bijvoorbeeld elke dag een blogpost te schrijven? Waarschijnlijk niet en dat geeft niets, zulke dingen bouw je rustig en realistisch op.

Gun je zelf zo af en toe ook wat rust en ontspanning, maak een wandeling, mediteer, ga dineren met vrienden of wat dan ook. Als mens zijnde heb je gewoon zo af en toe rust nodig en keihard werken is iets dat je leert en langzaam opbouwt.

Rome, ooit de machtigste stad van de wereld werd immers ook niet in een dag gebouwd.

Lees boeken

Als er iets is waar ik van hou, dan is het een goed boek. Of het nou fictie of non-fictie is, boeken maken je slimmer, verbreden je perspectieven en maken je een beter mens. Bovendien verbeterd het ook nog eens je woordenschat en als je een schrijver wil worden kan het je ook nog eens helpen meet het ontwikkelen van je schrijfstijl. Ook kunnen boeken je inspiratie prikkelen zodat je voor je het weer zo weer achter je schrijftafel zit.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben want voor mij werken ze in ieder geval wel.

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*