Snel afgeleid? Met deze 10 tips blijf je scherp!

Onze hersenen staan voortdurend bloot aan afleiding. Appjes, filmpjes, series, we worden ermee doodgegooid. Onze aandacht wordt aan stukken gereten door tech en media bedrijven zodat ze geld aan ons kunnen verdienen.

En onze hersenen worden als het ware gemarteld door al deze afleiding, we verliezen langzamerhand onze focus, creativiteit en wilskracht. Het punt is, Facebook, Snapchat en Youtube zullen de komende jaren echt niet verdwijnen of ophouden onze aandacht te vragen.

Nee, dit is iets wat we zelf in handen moeten hebben. Als het jouw prioriteit is om wat met je leven te doen dan zal je toch zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om niet afgeleid te raken en als je je aan minstens een van de volgende tips houdt zal dat veel beter lukken.

#1 Zet je notificaties uit.

Van alle soorten afleidingen die er zijn, zijn deze de ergste, de meeste mensen gebruiken hun mobieltje inmiddels als verlengd lichaamsdeel en kunnen niet zonder. Sterker nog, de gemiddelde persoon checkt zijn of haar telefoon minstens 150 keer per dag en dat is bijzonder veel. Geen wonder dat je je niet kan concentreren. Nu is het iet wat radicaal om geen smartphone te nemen of alle afleidende apps te verwijderen maar zorg er in ieder geval voor dat je je notificaties of wi-fi niet aan hebt zodat je alleen maar wanneer jij het wil je berichten kunt checken en niet anders om.

#2 Check je email maar twee keer per dag.

Wie herkent het gevoel niet? Je zit de hele ochtend je mailbox te verversen om op die manier belangrijke mailtjes op te vangen (terwijl je in de tussentijd ook switcht naar Facebook.) En voor je het weet heb je alweer 2 uur van je werkdag verspilt aan je mailbox. 2 uur is veel te veel en had nooit gehoeven toch?.

In plaats van constant te kijken als er weer een nieuw bericht binnenkomt kun je beter je mail check sessies minimaliseren tot twee keer op een dag. Op die manier hoef je niet je kostbare aandacht te besteden aan een taak die normaal gesproken hooguit 5 minuutjes kost. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om na de eerste koffiepauze en vlak voor je naar huis gaat je mail te checken. Op die manier heb je de belangrijke mailtjes wel gelezen maar niet al je tijd eraan besteed.

#3 Doe kleine taakjes direct.

Het menselijk brein is een wonderbaarlijk iets, zo komt het bijvoorbeeld voor dat als we iets in ons hoofd hebben we het er moeilijk uit krijgen. En dat is niet wat je wil als je geconcentreerd wilt werken. Moet je het vuilnis nog buiten zetten, een mailtje beantwoorden of je acceptgiro betalen? Als het in minder dan 1 á 2 minuten kan doe het dan meteen. Op die manier heb je die kleine taak in ieder geval gedaan en hoef je je er niet meer druk over te maken.

#4 Zorg voor een leeg bureau.

Op het moment dat jouw bureau volstaat met papieren, koffiekopjes en snoeppapiertjes kun je je gewoon minder goed concentreren. Waarom? Simpel, als je je probeert te focussen op bijvoorbeeld je laptop maar in de achtergrond ligt als nog een snickers papiertje en een kopje dan valt je oog er als nog op. En dat terwijl je oog daar helemaal niet op vallen moet, het moet zich immers focussen op je werk. Minder troep = Minder stress, dus zorg voor een opgeruimde werkomgeving zodat je minder snel afgeleid wordt.

#5 Zorg voor een leeg bureaublad.

Het zelfde verhaal geldt voor je computer of met welk device je ook werkt. Op het moment dat je bureablad vol zit met onnodige icoontjes en er een stuk of 5 tabbladen open staan kun je wel fluiten naar je concentratie.

#6 Vind je persoonlijke rythme en respecteer deze.

Ieder mens heeft een bepaald bioritme en voor ieder mens is dat weer anders. Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld het productiefst in de vroege morgen. Ik zorg ervoor dat ik tegen 11 uur al mijn taken die creativiteit vereisen zoals schrijven af heb en in de middag hou ik me dan bezig met simpele taken zoals e-mailtjes beantwoorden en dergelijke. In de avond hou ik me niet bezig met werk en geniet ik lekker met vrienden en familie. Vogel gewoon uit wanneer jij het meeste werk gedaan kan krijgen, maak er gebruik van en creëer er ritme in. Vergeet vooral ook niet om tijd te vinden voor schuldvrije ontspanning.

#7 Ontwikkel een gezonde ochtend routine.

Begin jouw dag op jouw manier zonder afleiding. Als het kan, wordt dan als eerste in je huis wakker. Neem een lekker bakje koffie en een ontbijtje en geniet van de stilte. Schrijf een ochtendreflectie of lees even lekker een boek maar geniet met name van de stilte en zorg er voor dat je je niet blootstelt aan afleiding. Gij zult niet facebooken of appen in den ochtend. Een afleidingvrije ochtend zal een fundering leggen voor een productieve werk dag met veel meer concentratie vermogen.

#8 Stop je televisie abonnement.

Tv is zonder enige vorm van twijfel een afleidend medium. De gemiddelde Nederlander spendeert zo’n 24 tot 28 uur per week aan televisie kijken, 3 tot 4 uur per dag dus. Daar boven op komt ook nog dat de televisie je om het kwartier bombardeert met reclameblokken van een kwartier waar niemand op zit te wachten. Gelukkig is er een manier om die 3 tot 4 uur per dag terug te winnen: stop je televisie abonnement. Het klinkt behoorlijk drastisch maar je zult je zelf er dankbaar voor zijn en niet alleen jij zal dankbaar zijn maar je agenda en portemonnee ook.

#9 Hou een ‘to do list’ bij.

Een van de beste manieren om spaarzaam met je concentratie om te gaan is het maken van een to do list. In plaats van loze gedachten door je hoofd te laten slingeren formuleer je ze gewoon kort en simpel op een velletje papier (Ik raad aan dit in een notitieboekje te doen). Hierdoor zijn het geen losse gedachten meer maar fysiek verzamelde notities waar je houvast in kunt vinden. Bovendien werkt het ook ontzettend motiverend om dingen op je to do list af te vinken.

#10 Geef minder om wat andere mensen denken.

Het is prima om een mening of wat advies te vragen van je familie of vrienden. Maar het heeft gewoon geen zin om je te bekommeren om negatieve feedback van mensen die niet om je geven maar alleen maar geven om hun eigen zaken. Laat je niet afleiden door wat anderen van je zeggen, vaak genoeg hebben ze niet eens een greintje verstand van de situatie waarin jij je begeeft. Negatieve opmerkingen van anderen kunnen je demotiveren en dat is niet iets wat je gebruiken kan als je werk wil verrichten.

 

Het is vrijwel zeker dat de wereld een plaats vol met afleidingen zal blijven, dat is het immers altijd al geweest. Maar wat ook zeker is dat degenen die deze afleidingen kunnen ontwijken rotsen zullen breken en bergen zullen verzetten.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*