Morning pages

Uit de titel kun je wellicht al afleiden dat ik dit elke ochtend doe en ik ben niet de enige, veel succesvolle ondernemers doen dit namelijk ook. Onder andere Tim Ferris, bekend van het boek “De 4 uur werkweek”, doet dit elke ochtend. Maar waarom? En wat zijn morning pages eigenlijk?

Je hoofd leeggieten op papier

Morningpages is een term bedacht door de schrijfster Julia Cameron voor het proces van alles opschrijven wat in je opkomt in de ochtend. Het is de bedoeling dat dit het eerste is wat je doet in de ochtend en gewoon met pen en papier.

De reden dat je het niet op een laptop of dergelijke zou moeten doen is dat je op een laptop meer geneigd bent om kritisch te zijn over wat je schrijft en bovendien alles weg is met een paar tikjes op de backspace knop. Het proces van morningpages hoort zo natuurlijk mogelijk te verlopen zonder enige vorm van terughouding en censuur want alleen dan heb je er wat aan.

Volgens Cameron zou een morningpage ongeveer zo’n 750 woorden moeten tellen maar daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden.

Waarom morning pages

Door elke ochtend je gedachten op papier te zetten, zonder je zelf te corrigeren, maak je als het ware je hoofd even leeg waardoor je helderder kan denken. Met een helder hoofd is het makkelijker om helder na te denken, goede beslissingen te maken en gewoon weg te werken.

Voor mij als blogger bijvoorbeeld schrijft het veel makkelijker als ik eerste alle gedachten en ideeën die eerst door mijn hoofd schoten even veilig heb gesteld op papier. Schrijven is een taak waarbij je je concentreert dus als je eenmaal klaar bent met het schrijven ben je vaak ook nog steeds in een werkflow waardoor bijvoorbeeld het direct uitwerken van een blogpost geen probleem is.

Het schrijven van je gedachten heeft bovendien een soort van therapeutisch element dat stres verlichtend kan zijn. Niet alleen   iedereen weet dat een helder hoofd beter kan werken.

Ook reflecteer je je zelf door te schrijven wat je denkt en die gedachten zijn puur. Het kan erg prettig zijn om dit soort dingen terug te lezen na een week en dat terug te koppelen aan je leven. Je begint je zelf namelijk beter te begrijpen naarmate je leest wat je in zo’n morning page geschreven hebt waardoor je gemakkelijker je leven kan beteren.

Enkele tips voor je morning pages

  • Koop een apart schrift voor je morning pages: Losse papiertjes raak je gemakkelijk kwijt (geef toe) en het kladblok dat je voor school gebruikt is misschien ook niet een geweldige optie. Het is geen must maar met een apart schrift (dat je voor 40 cent bij de action kan kopen) kun je je morning pages gescheiden houden van andere zaken en makkelijker terugvinden.
  • Neem de tijd voor je morningpages, ik doe er persoonlijk meestal zo’n 15 tot 20 minuten over, en probeer het te doen zonder dat iemand je storen kan. Sta desnoods eerder op.
  • Schrijf met pen en papier en niet op een laptop/telefoon/tablet want hoewel typen sneller vergaat dan schrijven is het ook makkelijker om dingen te corrigeren of te verwijderen waardoor je reflectie niet meer puur is.

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*