Maken energiedrankjes je productiever?

Energydrink, het godenbrouwsel voor scholieren, studenten en volwassenen die weigeren om op te groeien. Zelf dronk ik als scholier best wel veel van dit spul, zeg maar gerust genoeg om een waterreservoir mee te vullen. Ik meende namelijk dat ik er alert van bleef en dat ik dan meer gedaan kon krijgen maar was dat ook zo?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we uiteraard eerst uitvogelen wat energydrink eigenlijk is. Ook moeten we bekijken wat de positieve en negatieve bijwerkingen van energydrink zijn en daaruit kunnen we onze conclusie trekken.

Wat is Energydrink?

Energydrink is een cafeïne houdend drankje dat voornamelijk bestaat uit koolzuurhoudend water, suiker, taurine, enkele kleurstoffen, toegevoegde vitamines en cafeïne. De drank is al zo’n 25 jaar op de Europese markt en wordt uitgegeven door meerdere merken en in meerdere smaken.

Cafeïne is milde psychoactieve stof die van nature voorkomt in koffiebonen, cacao en guarana bessen. Het draagt bij aan vetverbranding en is ook een goede oppepper. Taurine schijnt te helpen bij inspanningen en stres en is bovendien ook goed voor het hart en de ogen. Suiker, zoetstoffen en kleurstoffen worden toegevoegd om de drankjes smaak te geven.

Wat is er goed aan Energiedrankjes?

Een van de positieve bijwerkingen van energiedrank die je overigens ook gewoon kan krijgen van andere cafeïne houdende dranken zoals koffie is dat het je scherp kan houden. Zo’n Energiedrankje kan dus handig zijn als je bijvoorbeeld een avondje moet leren of lang achter het stuur moet zitten.

Naast dat de drank je scherp kan houden kan het ook migraine verjagen en bovendien zitten er ook vaak toegevoegde vitamines in. Tot zover dus de positieve kant van energiedrankjes al moet ik wel erkennen dat er tegenwoordig ook gezondere varianten op de markt zijn zoals Kruidvat’s biologische energiedrank en Schleckter’s welke te verkrijgen is bij de AH.

Wat is er slecht aan energiedrankjes?

Om te beginnen kaarten we direct het grootste probleem met energiedrankjes aan, ze zitten bomvol met suiker en chemische zoetstoffen. Als je het mij vraagt kun je ze beter suikerdrankjes noemen. Niet alleen is suiker erg ongezond maar door dat geraffineerd suiker erg snel opgenomen wordt in je bloed draagt het ook niet echt bij aan je energielevel. Je ervaart namelijk een suiker piek van hooguit anderhalf uur en daarna voel je je weer moe.

Naast dat deze drankjes vol zitten met suiker bevatten sommigen ook erg veel cafeïne en al helemaal als je zo’n 500 ml blik leegdrinkt. Zolang cafeïne met mate genuttigd wordt is er niks aan de hand maar een zo’n blikje kan al gauw het cafeïne gehalte van 4 kopjes koffie evenaren. En dat kan nogal veel zijn zeker als je ziet hoeveel blikjes er wel niet genuttigd worden tegenwoordig met name door jongeren.

Door deze overdoseringen aan suiker en cafeïne kun je gezondheidsproblemen ondervinden waaronder Type 2 diabetes, hartproblemen, angst en slapeloosheid. Ook is de combinatie van cafeïne en suiker ontzettend verslavend.

Bovendien droogt cafeïne ook uit, een fout gemaakt door vele sporters is het drinken van een paar blikken energiedrank om vervolgens te presteren en daarna door uitdroging dood te vallen.

Conclusie: Maakt het productiever?

In mijn strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden heb ik veel geprobeerd en energiedrankjes waren ooit mijn heilige graal. Maar des te meer ik het dronk des te meer ik nodig had om het zelfde effect te evenaren. Op een gegeven moment dronk ik zo’n 5 blikjes per dag, ik had een half fort aan opgespaarde energyblikken op mijn kamer staan en als ik niet aan mijn dagelijkse Energydrink behoefte kwam voelde ik me ziek en vermoeid.

Dus op een gegeven moment besloot ik af te kicken en nu drink ik zo af en toe nog eens een blikje als ik toevallig een nieuwe smaak ontdek. En om eerlijk te zijn, nu ik die troep niet meer drink alsof het water is voel ik het effect ook veel beter als ik me eens aan een blik monster waag.

Energydrankjes zijn in ieder geval niet aan te raden als je het wil gebruiken als de motor achter je productiviteit maar als je eens een nachtje door moet gaan is het heus niet gek om een blikje of twee achterover te slaan.

 

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!
2 Comments

    sherry

    Goed dat je afgekickt bent. Zeer slecht is energydrank. Mijn zusje was ook verslaafd met veel moeite is ze er van af gekomen. Had je het laatst gehoord van ah? Het is uit de schappen gehaald.

      Omar Boussaïd

      Ja ze halen de halve liter blikken in ieder geval uit de schappen en dat is tot nu alleen Monster Energy. Een goede keuze, al heb ik wel gehoord van een kennis die bij de AH werkt dat het een van de meest verkochte producten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*