Maakt muziek ons productiever?

Vrijwel iedereen die ik ken doet het, mijn vriendin, mijn klas en zelfs mijn marketing docent: muziek luisteren tijdens het werken. Tijdens het maken van huiswerk, tijdens het leren of gewoon casual werk, oordopjes in en muziek aan. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Maakt het ons werk makkelijker? Of is het juist schadelijk voor onze werkresultaten?

Speakers met de radio aan op de werkvloer of gewoon muziek luisteren met oordopjes in schijnt een van de normaalste zaken ter wereld te zijn tegenwoordig. Iets wat mij verbijsterd en irriteert aangezien ik totaal niet kan werken met muziek. Vooral als de werkruimte dan luidruchtig is en ik me niet kan concentreren en men me aanraad om maar oordopjes in te doen en wat muziek te luisteren.

Dat ik niet met muziek kan werken ligt gedeeltelijk aan het werk dat ik doe en waarschijnlijk ook aan mijn persoonlijkheid. Aangezien dit een probleem is dat me al sinds het begin der tijden bezig houdt heb ik besloten maar eens onderzoek te doen en de resultaten te delen met jullie in een eenvoudige blogpost.

Positieve aspecten

Alhoewel ik er niet tegen kan blijkt muziek op de werkvloer wel degelijk een positieve invloed te hebben maar dat is niet in alle gevallen zo. Het schijnt zo te zijn dat bij de taken die je als het ware in automatische piloot stand doet er betere resultaten zijn als er muziek wordt geluisterd. Denk hierbij dan ook aan echt simpele taken zoals het beantwoorden van e-mails en of lopende band werk.

Uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham is gebleken dat fabrieksmedewerkers vrolijker en productiever werden als er muziek op de werkvloer was. Wat ik me ergens goed kan voorstellen want fabriekswerk kan nogal eentonig en saai zijn en dan is een funky beat van harte welkom.

Ook muziek met alpha golven (met name barok, ambient house) blijkt een positieve invloed te hebben op werkresultaten.

Negatieve aspecten

Bij de positieve aspecten kon je al lezen dat muziek een positief effect op de werkvloer kon hebben. Maar het punt is dat dit niet altijd het geval is, bij taken die veel denkwerk vereisen is muziek sterk af te raden. Dat is waarschijnlijk ook waarom ik er zo slecht over kan aangezien mijn werk grotendeels bestaat uit het schrijven van blogs en marketing dingetjes.

Ook bij het opnemen en onthouden van stof, als je bijvoorbeeld moet leren voor een examen, is het aan te raden om geen enkele vorm van afleiding te hebben. Muziek kan namelijk heel afleidend zijn en al helemaal als er teksten in zitten of als de muziek bijvoorbeeld nieuw is.

Als je werk taal gerelateerd is (bloggen/marketing/verslagen schrijven) zal je brein neigen om naar de lyrics te luisteren in plaats van te focussen op je taak. En bij nieuwe muziek verschuift je focus naar het verkennen van de nieuwe muziek in plaats van je werk.

Nu snap ik overigens ook waarom mijn geschiedenis docent muziek nooit toestond tijdens de leeruurtjes.

Verantwoordelijk muziek gebruik op de werkvloer.

Muziek kan dus je humeur positief beïnvloeden en als je goed gehumeurd bent, ben je ook eerder geneigd om goed werk te verrichten. Met de volgende tips kun je van muziek genieten zonder je productiviteit te schaden:

 • Luister naar klassieke muziek.
  Klassieke muziek heeft geen catchy lyrics die je mee kan zingen en als je muziek met alpha golven luistert (Barok, ambient house) kan het je hersenen juist stimuleren om beter te werken / leren.
 • Luister je favoriete muziek voor je aan het werk gaat.
  Vrijwel alle mensen worden vrolijk als ze hun favoriete muziek luisteren en dat is iets waar je op moet inspelen. Naarmate je vrolijker bent kun je dus beter werk verrichten. Je kunt dit doen op weg naar je werk of bijvoorbeeld tijdens het hardlopen.
 • Luister naar ambiente geluiden.
  Zoals ik al eerder vermelde kan ik niet naar mijn muziek luisteren en een killer post schrijven op het zelfde moment. Als ik me eenmaal moet afzonderen omdat mijn omgeving te druk is maak ik graag gebruik van Rainymood.com waar je praktisch gezien alleen regen en de wind hoort. Iets wat door veel mensen als prettig wordt ervaren.

Kennelijk werkt muziek voor sommige mensen wel maar voor mij werkt muziek tijdens het werken totaal niet, wellicht tijdens het doen van de afwas wel, maar daar houdt het dan ook op. En dan nu het antwoord op onze vraag, Maakt muziek ons productiever?:

Of muziek je productiever maakt ligt volledig aan het werk dat je doet en welke muziek je luistert maar in sommige gevallen kan muziek je wel productiever maken. Aan de andere kant kan muziek je concentratie ook volledig wegnemen, waardoor je juist minder productief wordt.

 

 

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!
One Comment

  sherry

  Gelijk heb je. Vroeger vond ik muziek luisteren extreem leuk, nu valt het wel mee allemaal. Ik lees liever een boek. Maar af en toe een muziekje wanneer je niets te doen hebt is erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*