Hoe stop je uitstelgedrag?

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest en ik persoonlijk vaak genoeg: Uitstel gedrag. Dat ene mailtje dat nog gestuurd moet worden, dat verslag dat gemaakt moet worden, dat kan later wel. Tijd is een kostbaar iets en uitstelgedrag zorgt er alleen maar voor dat je tijd verliest dus hoe doe je daar wat aan?

#1 Planning.

Iedereen heeft zo zijn rust nodig en dus is het helemaal niet erg als je eens even een filmpje wil pakken of iets anders. Maar net zoals we niet altijd kunnen werken kunnen we ook niet altijd relaxen. Er moet dus een balans tussen werk en relax tijd gecreëerd worden en daarvoor hebben we een planning.

Een planning schept overzicht waardoor je niet doelloos dingen op gevoel gaat doen, een planning is een plan.

Schrijf om te beginnen eerst een to do list met alle taken van de week op en verspreid deze vervolgens over de dagen van de week. Dit kun je doen door een agenda te gebruiken of een agenda app.  Niet alleen heb je nu een overzichtelijk lijstje van je taken maar ook kan het erg motiverend zijn om de taken die je al verricht hebt af te vinken.

#2 Afleiding.

Als je werk gedaan wil krijgen moet je eenmaal geconcentreerd bezig kunnen en dat lukt niet altijd met afleiding. Vrienden, Netflix en socialmedia kunnen hartstikke leuk zijn maar ook afleidend.

Dus als je wil gaan werken probeer uit de buurt te blijven van welke vorm van afleiding dan ook familie en vrienden, de televisie, social media of wat dan ook.

Werk en afleiding behoren nou eenmaal gescheiden te zijn. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat je niet eens afleiding mag hebben maar hou het gescheiden want zo hou je het ook leuker.

Je vrienden, Netflix, Gameconsoler, ze kunnen je allemaal motiveren om je werk af te maken en vervolgens je zelf te belonen met een potje Call of Duty of iets in die geest.

#3 Hapklare taken.

Soms lijken dingen zoveel werk te kosten dat je er bang van wordt. De bergen met werk lijken dan zo overwelmend dat je je zelf er soms niet eens aan durft te wagen. Zie je taken als een grote pizza. Als je het ding zo ziet liggen denk je bij je zelf “Goh dat kan ik nooit op” maar als je de pizza in een paar punten snijd gaat het toch stukken gemakkelijker. Voor je het weet heb je namelijk de hele pizza op (en heb je zelfs zin in meer, ik spreek uit ervaring).

Moet je een werkstuk van 10 pagina’s schrijven? Schrijf elke dag 1 pagina en deel die ene pagina op in bijvoorbeeld een paar half uurtjes per dag. Het is zo veel toegankelijker en stukje bij stukje krijg je als nog je hele werkstuk af.

Bedenk het zo, Rome is ook nooit in een dag gebouwd. Elk gebouw van Colosseum tot tempel is steentje voor steentje gebouwd en toch is het een prachtige stad geworden. Zo moet je het ook zien met je werk. Of je nou een promotie of een eigen bedrijf op het oog hebt.

#4 Help je zelf een beetje.

Soms kan het zo makkelijk zijn om te doen alsof je werk niet bestaat en je verantwoordelijkheden weg te schuiven. Om ook aan deze val te ontsnappen kun je je zelf het beste constant confronteren met het feit dat je nog werk te doen hebt.

Moet je studeren? Leg je studieboeken open voor je neus. Wil je naar de sportschool? Gooi je gymspullen alvast in de auto naast je bestuurderszit. En als je zelfs dan nog je werk ontloopt (Ik spreek opnieuw uit ervaring, bergen met afwas ahum) installeer je gewoon een app die je er aan herinnert zoals Wunderlist.

#5 Beeld je succes in.

Motivatie is een van de drijfveren achter succes en niet alleen afvink lijstjes kunnen motiverend zijn. Beeld je eens het moment in waarop je eindelijk je doel hebt bereikt misschien is het wel een diploma of een eigen bedrijf. Zou het niet heerlijk zijn omdat doel behaald te hebben?

Ik moet toegeven, soms heb ik ook de neiging om de handdoek in de ring te gooien. Maar ik geloof dat als ik niet opgeef en me zelf dag bij dag verbeter ik ooit mijn droom kan realiseren en dat is wat me gaande houdt.

En ook voor kleine doelen kan dit helpen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met opstaan in de morgen denk dan aan je verse kop koffie en dat lekkere ontbijt dat je te wachten staat.

#6 Het moet.

We hebben allemaal wel onze scholieren/studenten tijd gehad  (of zitten er nog midden in) en ik durf te wedden dat iedereen die dit leest wel eens op de laatste avond aan zijn of haar proefwerk begon. Puur om het feit omdat je anders in de problemen zou raken want geen proefwerk betekend een slecht cijfer wat weer kan betekenen dat je je diploma niet zal halen etc.

En die soort van overlevingsdrang dat het eenmaal moet gebeuren is een gezonde drang waardoor je dingen tenminste gedaan krijgt. Nou is het niet aan te raden om die drang te scheppen door alles op het laatste moment te doen maar wees er gewoon van bewust dat je dingen moet doen wil je resultaten zien.

 

Werken kan niet altijd even leuk zijn maar soms moet je gewoon even door de zure appel heen bijten en onthoudt altijd waarvoor je het doet.

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*