Hoe lees je meer boeken? 8 handige tips

Meer boeken lezen

In de afgelopen 5 jaar heb ik denk ik wel zo’n 100 tot 150 boeken met alle plezier verslonden, ik ben gek op boeken. Boeken bevatten inzicht, nemen je mee naar andere tijden, situaties en werelden en maken je een beter mens, kortom boeken zijn geweldig.

En als boeken liefhebber kan ik me soms ergeren aan mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om boeken te lezen en dat terwijl ze elke dag dezelfde 24 uur krijgen die ik krijg. Vaak genoeg zijn dit dan ook de gevallen die dan doodleuk vertellen dat ze een heel seizoen van Breaking Bad hebben gekeken in 2 dagen tijd *zucht*. Als jij ook zo’n figuur bent die wel meer boeken zou willen lezen maar er ‘de tijd niet voor heeft’ dan heb ik hier een paar goede tips voor je.

Neem je boek altijd met je mee.

Door de dag zijn er vaak genoeg momenten waarop we even niks te doen hebben zoals die 20 minuten in het openbaar vervoer of dat kwartiertje in de wachtkamer van de dokter. Vaak genoeg zijn we dan geneigd om onze smartphone te pakken en 20 minuten van ons kostbare leven te verdoen aan Facebookberichtjes checken, snaps sturen of Instagram foto’s liken.

We besteden daar als mens gemiddeld al zo’n 4 uur per dag aan, in een leven van 70 jaar is dat ongeveer 13 jaar van ons leven.

Als je die 13 jaar van je leven wat nuttiger wil invullen kan het helpen om een goed boek te lezen en die twintig minuutjes tot halfuurtjes door de dag heen zijn daar perfect voor.

Hou een lijst bij.

Deze tip heb ik zelf onderhand nog niet met succes uitgevoerd maar daar heb ik anno vandaag verandering in gebracht, het bijhouden van een lijst. Je zou bijvoorbeeld een schriftje kunnen bijhouden, een word of excel bestand of via een online service zoals Goodreads. Het voordeel van Goodreads is dat de service op basis van jouw invullingen ook nieuwe boeken kan aanraden. Het fijne aan zo’n lijst is niet alleen kan bijhouden wat je al gelezen hebt maar dat je naarmate je meer gelezen hebt je ook met trots erop terug kan kijken wat motiverend kan werken.

Markeer of Maak aantekeningen.

Het markeren van teksten of het simpel weg neerzetten van notities in een boek (digitaal of fysiek) is een goede manier om citaten bij te houden als je die later wil gebruiken. En stel voor je zou het boek doorgeven aan iemand dan zou deze persoon ook jouw perspectief kunnen zien en deze kunnen vergelijken met zijn of haar eigen perspectief.

Deel wat je leest.

Een goede manier om vast te stellen of je iets zelf begrijpt is het leren van dat gene aan anderen. Dus heb het over de boeken die je leest met vrienden en familie of misschien een boekenclub. Deel je inzichten en vindingen, niet alleen kun je er mensen misschien mee helpen maar je onthoudt de zaken ook beter naarmate je het zelf goed kan uitleggen.

Koop tweedehands.

Natuurlijk kan het fijn zijn om een splinternieuw boek uit de verpakking te halen maar nieuwe boeken zijn vaak wel duurder. Daarom koop ik persoonlijk graag ook boeken tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats of Bol.com op die manier bespaar ik geld dat ik daarna weer kan gebruiken voor andere boeken. Des te meer boeken des te meer vreugd oh en het is beter voor het milieu.

Stel prioriteiten.

Wees eerlijk met je zelf, wil je echt meer gaan lezen of zeg je het alleen maar zo dat je slim overkomt? In het eerste geval zal je toch echt prioriteiten moeten stellen, dus die ene serie op Netflix kijken of een goed boek lezen? Het ene is verspilling van je kostbare tijd en het andere verrijkt je leven alleen maar.

Maak tijd om te lezen.

Als je een bezige bij bent en niet vaak tijd hebt om te lezen kan het ook handig zijn om een vast moment in te stellen om te gaan lezen. Zo zou je bijvoorbeeld na het ontbijt kunnen lezen of juist in de avond na het diner. Naarmate je het lezen van boeken inroostert kun je er moeilijk nog om heen.

Ik hoop je met dit bericht aangespoord te hebben om meer boeken te lezen want boeken zijn geweldig en leerzaam. Miljardairs zoals Warren Buffet en Elon Musk hebben hun kennis en fortuin te danken aan het lezen van talloze boeken dus waarom zou je het geen kans geven?

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*