Ga eens offline.

Wees eerlijk met je zelf, hoeveel tijd spendeer jij per dag aan het consumeren van media? We hebben het hier over berichten liken op Facebook, tv of Netflix kijken, gewoon weg een berichtje versturen op Whatsapp. De gemiddelde Nederlander besteed al gauw tot 8.5 uur per dag aan media consumptie blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK.

We leven tegenwoordig in een drukke wereld waarin alles druk en connected is. Dit hebben we te danken aan de digitalisering van de wereld. Elke dag krijg je wel appjes, facebook berichtjes of kijk je videos op Youtube of series op Netflix.

Deze constante stroom van informatie waaraan we ons zelf dagelijks blootstellen is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het helemaal niet zo goed is al dat digitaal en daar zijn verschillende redenen voor waaronder het veroorzaken van stress, angst en concentratieproblemen. Een van deze aandacht verdeel machines die we vrijwel allemaal bij de hand hebben is de smartphone.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat smartphones een verslavend effect kunnen hebben, mensen beginnen hun smartphone al gauw te zien als een soort van verlengstuk van hun eigen lichaam.

Zo lieten onderzoekers van de Universiteit van Missouri een groepje Journalistiek studenten enkele vragen invullen over hun smartphone gebruik. Uit de 136 deelnemers werden er 42 smartphone gebruikers gevraagd om mee te doen met een vervolgonderzoek.

Dit onderzoek onderzocht de emotionele, cognitieve en psychologische effecten van de testpersonen terwijl ze een woordpuzzel oplosten met en zonder hun smartphone.

De testsubjecten werden verteld dat ze werden getest op hoe snel ze een woordpuzzel konden maken en welk effect dat had op hun bloeddruk.

In de eerste ronde mochten de deelnemers de puzzels gewoon maken met hun telefoon op zak maar in de tweede ronde werd enkelen van hen gevraagd de telefoon weg te leggen omdat de telefoon de resultaten van het testapparatuur verstoorde. Naast de bloeddruk en hartmetingen kregen de testpersonen ook psychologische testjes te doen over angsten en discomfort.

De onderzoekers legden de smartphones buiten handbereik maar hielden ze wel in het zicht van de testpersonen, vervolgens lieten de onderzoekers de smartphones 6 x afgaan.

Wat bleek was dat de gebruikers die nu zonder hun smartphone zaten een veel hogere bloeddruk hadden, snellere hartkloppingen en meer stress. Terwijl de smartphone gebruikers die hun smartphone bij zich hadden nergens last van hadden.

Dit fenomeen wordt overigens het FOMO syndroom genoemd “Fear of missing out” oftewel de angst om iets te missen.

Dit laat maar weer zien wat voor een belachelijke impact zo’n stom apparaat op ons leven kan hebben. Laat je smartphone voor jou werken en gebruik het als een tool voor momenten waarop het handig kan uit komen maar laat je zelf niet voor je smartphone leven.

Je kunnen focussen op een taak is belangrijk op de werkvloer maar op het moment dat je al zo verslaafd bent dat je geen moment kan zonder je digitale boerderij te bewerken of je whatsapp te checken ben je al ver heen.

Concentratie die je niet besteed aan werk en daarmee verloren concentratie betekend minder taken die voltooid worden. Als je in loondienst bent zal je baas er niet echt blij mee zijn en als zelfstandig ondernemer zul je er zeker wat van merken. Je moet namelijk je concentratie vasthouden en aan de slag gaan wil je brood op de plank krijgen.

Niet alleen zijn deze digitale dingen afleidend en tijdrovend maar ze zijn ook nog eens schadelijk voor je hersenen. Des te meer je je concentratie verwaarloosd des te minder je je kunt concentreren en constante blootstelling aan informatie zorgt voor een informatie overload om nog maar niet te spreken over hoe slecht het voor je is om vlak voor het slapen gaan nog op zo’n ding te zitten.

Tech bedrijven, media corperaties en Gamestudios, allemaal zijn ze schuldig aan het constant aandacht opeisen waardoor ze data over je kunnen verzamelen en je advertenties kunnen voorschotelen. Oftewel ze genereren duizenden dollars en wat krijg je ervoor terug? Wellicht een spannende serie die leuk is zo lang het duurt en vervolgens leegte vanbinnen.

Bedrijven verdienen aan je verslaving en jij wordt er alleen maar slechter van dus probeer je zelf eens wat vaker te unpluggen. Ga wat leuks doen met familie of vrienden, lees een boek, ga sporten of wat anders maar in vredesnaam neem je eigen digitale consumptie in de hand.

Want bedrijven worden steeds slimmer en bedenken steeds verslavendere dingen om jouw concentratie te beheersen. Neem het hef zelf in handen en krijg eindelijk iets gedaan, geniet van je leven nu het nog kan.

Niet alleen zal je baas het waarderen maar jij zelf zal ook veel meer rust ervaren en hoogstwaarschijnlijk beter slapen.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*