Besparen op boodschappen

De afgelopen stufi’s heb ik weer te veel maand overgehouden. Een van mijn grootste kostenposten schijnt zoals bij veel huishoudens de boodschappen te zijn. Vooral mijn tripjes naar de Jumbo in de pauze waren behoorlijk prijzig. Maar dat is verleden tijd, ik heb mijn koopgedrag van de afgelopen maand geanalyseerd en aangepast waar zo nodig en ik zit nu weer binnen een normaal budget. 

Zoals gewoonlijk deel ik mijn experimenten en resultaten met jullie via mijn blog dus als je niet tevreden bent over je Supermarkt uitgaven kun je hier wellicht nog wat van opsteken.

Mijn hinderlijke koopgedrag.

Om een probleem op te lossen moet je uiteraard eerst weten wat er precies gaande is. Natuurlijk kun je plat uit zeggen dat je te veel uitgeeft en wel eventjes dit en dat gaat doen omdat te veranderen maar in de realiteit gaat dat meestal anders. Om het probleem oplossing proces te versimpelen kun je gewoon beter alles tot in de details uitzoeken en dat ben ik dus ook gaan doen.

Ik heb de afgelopen weken mijn bonnetjes bewaard en ben na een tijdje tot een schrikwekkende conclusie gekomen. Doordat ik mijn lunches kocht bij de supermarkt en om een of andere reden bizar veel frisdrank dronk was ik elke maand zo’n 80 euro lichter en daar komen de station koffie’s (14 euro) ook nog eens bij.

In totaal gaf ik dus 94 euro onnodig uit en voor een student is dat best veel zeker gezien ik nu veel meer over houdt. Gelukkig heb ik dit nu drastisch naar beneden kunnen brengen met de volgende tips die ik op me zelf heb toegepast.

Maak je eigen lunches.

Een heeltje bruin brood kost bij de lidl slechts €1,- beleg deze met beleg naar eigen keuze et voilá voor een paar euro’s ben je alweer klaar. Drinken? Neem gewoon een fles van hard plastic of een dopper en vul deze met water en als je geen gratis koffie op het werk hebt kun je gewoon een thermoskan vullen met koffie van thuis. Een pak koffie van de aldi kost namelijk maar 1,50 en daar kun je een week of zo mee aan de gang terwijl de gemiddelde station’s koffie rond de 2 euro ligt.

Vergeet vooral niet te variëren, je hoeft niet elke dag brood in je lunchbox te stoppen, doe eens gek en stop er pasta in, wat wraps met gebakken kip (of tofu), groenten en avocado of wat dan ook. Restjes van je avond eten kan ook. Je bent vrijwel altijd goedkoper uit en bovendien is het ook gezonder.

Als je hier geen tijd voor hebt maak je er maar tijd voor door eerder uit bed te gaan of je lunchbox de avond van te voren al te vullen.

Drink geen fris.

Frisdrank, de mierzoete engel des doods, is niet alleen erg ongezond maar ook erg duur en bovendien lang niet zo lekker als het alternatief: Smoothies. Ik ben veganist geworden om gezondheidsredenen dus het was nogal scheef van mij om zoveel frisdrank en met name energiedrank te consumeren maar ook hier ben ik mee gestopt. In het begin kan het erg moeilijk zijn gezien suiker nogal verslavend is maar als je frisdrank vervangt met zelfgemaakte smoothies wordt stoppen veel makkelijker.

Ik mik altijd een banaan, wat diepvriesfruit van de lidl (Aardbei is mijn favoriet) en wat diepvries spinazie in de blender met een kopje water of sojamelk en de zoete en bovendien frisse drank die daar uitkomt is gewoon geweldig. Niet alleen krijg ik zo mijn vitaminen en vezels binnen maar ook heb ik, gezien ik dit bij mijn ontbijt drink, de rest van de dag geen zin meer in andere zoetigheid. Wat me behoorlijk in de kosten scheelt.

Eet minder vlees.

Vlees is behoorlijk duur, met name mits je kwaliteitsvlees wil, en bovendien ook ontzettend ongezond. Dit schrijf ik overigens niet om vleeseters te pesten, het is gewoon wetenschap, vlees is een van de leidende veroorzakers van hart en vaat ziekten en kanker. Nu je dus weet dat je een rund bent als je vlees eet kan het wel eens verstandig zijn om te stoppen of op ten minst te minderen met vlees consumptie. Vlees kun je namelijk makkelijk vervangen door bonen, spinazie, broccoli of tofu.

Maak boodschappen lijstjes.

Waarschijnlijk heb je deze tip al eerder gehoord maar het werkt werkelijk waar. Vooral als je weet wat je elke avond wil eten en direct boodschappen voor de rest van de week doet want dan heb je namelijk maar 1 kans om tot verleiding te komen. Maak je lijstje thuis want dan weet je tenminste wat je nog in je voorraad kast hebt en neem vervolgens je lijstje mee zodat je alleen maar koopt wat je nodig hebt.

 

Deze tips hebben voor mij een groot verschil gemaakt in mijn uitgaven en hopelijk kunnen ze jou ook een eind op weg helpen.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*