Bespaar veel tijd met deze simpele methode.

Het overkomt je waarschijnlijk vaak genoeg. Je pakt je telefoon, gaat op Facebook om eventjes te kijken of er nog wat leuks is gebeurd en voor je het weet is het 2 uur later en vraag je je zelf af hoe je in hemelsnaam zoveel tijd hebt kunnen verspillen. Gelukkig kun je dit in de toekomst voorkomen.

Enkele weken terug schreef ik nog over de pomodoro techniek. Een methode waarbij je een wekker zet voor elke 25 minuten aan werken om vervolgens 5 minuten pauze te nemen. Ook schreef ik een artikel over onze media consumptie, waarin naar voren kwam dat we zo’n 8,5 uur per dag aan media besteden.

Vind jij (of je baas) het ook zo vervelend dat je soms uren kunt verdwalen op social media of Netflix? Leer in dit artikel hoe je aan de hand van een paar simpele toepassingen meer tijdsbesef krijgt en minder tijd verspilt.

Misschien denk je wel dat ik overdrijf met 8,5 uur per dag maar experimenteer er zelf maar eens mee. Hoe vaak check jij je telefoon voor een whatsapp notificatie, hoe lang zit je dat ene spelletje op je iPad wel niet te doen en hoe lang zit je op de bank te netflixen en laat je toe dat een slim apparaat bepaalt dat je de volgende aflevering maar moet kijken.

Natuurlijk is er niks mis met zo af en toe je favoriete serie te volgen of even wat te dwalen op social media. Maar er zijn zoveel meer dingen die je kunt doen. Je kunt tijd met je familie of vrienden doorbrengen, een boek lezen, eindelijk die extra kilo’s er af werken in de sportschool of wat dan ook. En daarom is het belangrijk om een balans te creëren tussen media consumptie en andere zaken.

Tijdsbesef

Om te beginnen zal je een tijdsbesef moeten hebben en als je dat niet hebt wordt het eens tijd om tijdsbesef te krijgen.

De simpelste manier om tijdsbesef te ontwikkelen is door tijd bij te houden. Gebruik een kookwekker of een mobiele telefoon voor mijn part en spreek van tevoren met je zelf af hoeveel tijd je aan iets wil besteden. Het klinkt misschien onnozel maar het werkt wel in de praktijk.

Want soms kan media consumptie zeeën aan tijd in beslag nemen en dan is een wekker als reddingtouw best wel handig. Ga je even Netflixen? Zet een timer. Even je email checken? Zet een timer.

Natuurlijk kun je er voor kiezen om je wekker te negeren en weer verder te gaan met waarmee je bezig was maar dat is dan tenminste wel een bewuste keuze.

Planning

Naast het bijhouden van je tijd is het ook prettig om van te voren al een planning voor de dag te hebben of op ten minst to-do list als je (zoals ik ooit) een fobie voor plannen en structuur hebt.

Om balans te creëren tussen media consumptie en andere zaken moet je ook daadwerkelijk de twee dingen opdelen. Een hele dag aan gamen en netflix is niet goed voor je maar een hele dag aan werk besteden is ook niet goed voor je. Dus los van de afspraken, meetings en deadlines wees er zeker van dat je ook wat facebook, netflix en wat je ook leuk vindt in je planning stopt.

Mijn eigen ervaring

Normaal gesproken kon ik echt uren aan mijn schrijftafel zitten en soms kwam er wat moois uit en soms frustreerde ik me kapot. Maar op een gegeven moment ontdekte ik de pomodoro techniek en leerde ik dat ik mijn concentratie niet zomaar even een paar uur achter elkaar kon gebruiken.

Ik leerde mijn concentratie sessies te timen en op tijd pauzes te nemen en naarmate ik dat deed kreeg ik ook meer artikelen af.  Zo doe ik nu vaak 4 á 5 pomodoro sessies ( 2 á 2 ½ uur) over een artikel in plaats van een halve dag.

Of als ik bijvoorbeeld op het internet zocht naar lifehacks om uit te proberen en om over te bloggen kon ik soms 2 uur achter elkaar doorgaan om vervolgens zonder een tevredenstellend resultaat te komen. Nu zet ik voor elke zoeksessie een timer van 20 minuten.

Ik ben veranderd in een structureel persoon terwijl ik daarvoor een gedesoriënteerde chaoot met een agendafobie was. Eindelijk krijg ik dingen gedaan die me normaal gesproken nooit lukten, zoals bijvoorbeeld het publiceren van 3 blogs in de week. Of het lezen van 30 boeken per jaar.

Ik ben weer heer en meester over mijn eigen tijdsbesteding en jij kan dat ook worden door simpel weg tijdsbesef te creëren en je dag te plannen.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!
One Comment

    5 tips voor extreem snel afgeleide mensen. – LifeHackGids.nl

    […] ben je 2 uur verder. Hier heb ik immers ook over geschreven in een artikel van vorige week dat je hier kunt vinden. Maar voor de extreem snel afgeleiden onder ons heb ik hier nog wat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*