7 redenen om dagelijks te wandelen.

Wandelen, de sport waar je geen excuses voor kan bedenken (behalve als je slecht ter been bent). Je kunt het namelijk overal doen en je hebt er geen speciale spullen voor nodig zelfs wandelschoenen hoeven geen must te zijn. Hier zijn 7 redenen om elke dag even te wandelen.

#1 Het is goed voor je hart.

Wandelen schijnt goed voor je hart te zijn. Het verlaagt je LDL cholesterol (slechte cholesterol) en verhoogd je HDL cholesterol (Goede cholesterol). Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die dagelijks minstens een uur wandelen onder andere een te hoge bloeddruk kan voorkomen. Een hoge bloeddruk is een van de oorzaken van een hartaanval.

#2 Wandelen verminderd de kans op Type 2 diabetes.

Als je niet voldoende beweegt heb je meer de kans om Type 2 diabetes te ontwikkelen. Wat veel mensen tegenhoudt om als nog genoeg te bewegen is de gedachte dat je perse naar de sportschool moet gaan om te zwoegen en te zweten. Maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet hoeft, Harvard’s Nurses’ Health Study heeft namelijk aangetoond dat 5 uur wandelen in de week de kans op Type 2 diabetes al met 30% kan verminderen.

#3 Wandelen verminderd de kans op kanker.

Door te wandelen kun je de kans op het ontwikkelen van meerdere soorten kanker verlagen.

Uit meerdere studies waaronder de Women’s Health Initiative study is gebleken dat mensen die per week 1,25 tot 2 en een half uur lopen wel 18% minder kans hebben op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker.

#4 Door te wandelen krijg je vitamine D binnen.

Vitamine D is een essentiele vitamine die veel mensen tegenwoordig niet genoeg binnen krijgen en dat terwijl het juist belangrijk voor ons lichaam is. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat onze botten sterker worden (In samenwerking met calcium. Ook zorgt Vitamine D er voor dat onze spieren en hersenen beter functioneren. Mensen met voldoende Vitamine D in hun lichaam schijnen minder snel depressief te worden.

#5 Wandelen kan dementie voorkomen

Dementie is een ziekte die optreed naarmate je ouder wordt maar de ziekte is te voorkomen door onder andere gezond te eten en voldoende te bewegen. De Universiteit van Pittsburgh heeft een onderzoek gedaan met mannen en vrouwen tussen de 60 en 80 jaar en liet deze mensen dagelijks wandelen. Uit het onderzoek is gebleken dat de hersendelen gelinkt aan geheugen en planning van deze oude wandelaars zelfs groeide. Ook al was dit maar met slechts 2 tot 3% het was genoeg om te bewijzen dat wandelen preventief kan werken.

#6 Wandelen kan depressie verminderen

Een grote studie door de Australische Queensland University heeft zo’n 1500 depressieve vrouwen tussen de 50 en 60 gevolgd en liet de testpersonen bewegen. Uit het onderzoek bleek dat met 150 minuten aan beweging, al was het wandelen, de testpersonen er op vooruit gingen. De vrouwen hadden meer energie, werden socialer, voelden zich beter en waren minder geneigd zich mee te laten sleuren door de depressie.

#7 Het geeft je tijd om te denken

Voor mij is dit dan direct ook een van de meest belangrijke redenen. Wandelen geeft je tijd om te denken mits je uiteraard zonder muziek op of iets in de geest wandelt. Door te wandelen laat je de problemen die je in jouw dagelijkse leven tegen kom even op de achtergrond en kom je tot rust. En die rust is juist wat nodig is om inzicht te krijgen en het probleem op te lossen. Ik doe dit vrijwel altijd wanneer iets me dwars zit of als ik bijvoorbeeld een writersblock heb.

Ik ben overigens niet de enige die dit doet, Aristoteles, Beethoven, Nietzche, al deze briljante mensen hielden van een flinke wandeling. Het was zelfs een levens filosofie van Nietzsche dat alle gedachten die niet opkwamen tijdens het wandelen niks waard waren. “Vertrouw nooit een gedachte die niet tijdens het lopen opkwam.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*