5 tips voor extreem snel afgeleide mensen.

Je herkent het vast wel dan zit je aan je bureau te werken en plots krijg je een appje binnen en voor je het weet ben je 2 uur verder. Hier heb ik immers ook over geschreven in een artikel van vorige week dat je hier kunt vinden. Maar voor de extreem snel afgeleiden onder ons heb ik hier nog wat tips.

Om je concentratie op te verscherpen en daarmee je productiviteit op te hogen heb ik hier 5 handige tips.

#1 Gebruik een App/Site locker.

Wellicht klinkt het een beetje extreem maar het werkt wel echt. Door een App/Site locker aan te zetten voor je aan het werk gaat ben je minder gauw geneigd om afleiding op te zoeken. Facebook, Twitter, Whatsapp en wat dan ook worden allemaal geblokkeerd op het moment dat je aan het werk moet.

De app die ik gebruik ,Clearlock, kan niet eens uit gezet worden als ik het ding eenmaal aan heb gezet.
Als ik de app inschakel voor 1 uur (2 pomodoro sessies en 2 mini pauzes) dan sluit hij alle afleidende apps ook af voor 1 uur wat en dit is niet terug te keren (Of je zou je telefoon moeten rebooten).

Voor mijn laptop gebruik ik een minder extreme Firefox addon genaamd Leechblocker alhoewel die simpeler uit te schakelen is maar het gaat om het principe. Wil je echt die ene extention/addon weer verwijderen puur om eventjes op Facebook te gaan?

#2 Zet je automatisch inloggen en bewaarde wachtwoorden uit.

Stel je voor je bent op het werk en je surft naar Facebook in de meeste gevallen sta je al ingelogd en anders hoef je alleen maar je wachtwoord in te vullen of op aanmelden te klikken. Op die manier maak je het je zelf wel heel erg makkelijk om afgeleid te raken.

Door altijd uit te loggen van je Facebook en gebruikersnamen en wachtwoorden niet te onthouden zul je elke keer weer je inloggegevens handmatig moeten invoeren dit neemt tijd in beslag en vereist ook nog eens  ‘moeite’ waardoor je minder snel geneigd bent om als nog op Facebook te gaan.

#3 Houdt je tijd bij met een app

In het artikel van vorige week heb ik praktisch gezien betoogd om je tijd bij te houden en daar is een reden voor want het werkt gewoon. Door je tijd bij te houden kun je makkelijker balanceren tussen focus en pauze want beide zijn behoorlijk belangrijk en gaan niet zonder elkaar.

Ik zelf gebruik op het moment Brain Focus maar er zijn voldoende andere apps te vinden in de appstore en de playstore.

Brain Focus vind ik gewoon prettig omdat ik kan instellen hoelang een werk sessie en een pauze is en na hoeveel werksessies ik een grote pauze wil houden. Ook houdt de app alle sessies bij en maakt het er een mooi grafiekje van waarin ik kan zien hoelang ik gewerkt heb.

#4 Maak onderscheid tussen ‘leef’ en ‘werk’ ruimte.

Sowieso ben ik er al een groot voorstander van dat werk en privé gescheiden moeten blijven. Dus een dikke vinger naar managers die denken dat ze hun werknemers in hun vrije tijd kunnen storen.

Maar los daarvan zijn managers niet de enige schepsels die werk en privé verwarren we doen het zelf net zo goed. Of je nu een student bent of van uit huis werkt werken van uit je bed bijvoorbeeld is gewoon een gigantische Nope. Je bed wordt namelijk door je brein geassocieerd met slapen waardoor het eerder geneigd is om op non-actief te gaan.

Andersom geldt precies hetzelfde, op je werkplaats hoor je geen Facebook of Netflix te checken want je verwart je brein er mee. Als het dan toch echt moet doe het dan tijdens de pauzes bij het koffiezetapparaat of iets in die geest. (Het gebruiken van timer app kan je helpen die pauzes te reduceren tot 5 minuten 😉 )

#5 Gebruik een geluidsdichte koptelefoon.

Als je zoals mij een herriefoob bent kan het nog weleens zwaar afleidend zijn om het geluid van kletsende collega’s of erger, muziek op de werkvloer, aan te horen. Tot nu toe heb ik een normale koptelefoon gebruikt met relaxende stormgeluiden van Rainymood.com op de achtergrond.

Door enkel het geluid van regen te horen (of klassieke muziek) kun je geluiden van buiten af beter filteren en je beter concentreren op je werk.

Om de ervaring te verbeteren heb ik besloten om een geluidsdichte koptelefoon te gebruiken. De koptelefoon komt met 3 dagen binnen als het goed is en ik zal er binnenkort een review over schrijven. Voor de geïnteresseerden: het gaat hier om de Sennheiser HD 202 II – over-ear koptelefoon .

 

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*