5 redenen om meer boeken te lezen

Meer boeken lezen

Warren Buffet is er een van de rijkste mensen op aarde mee geworden en Elon Musk leerde er mee hoe hij raketten moest bouwen, onze vertrouwde ouderwetse papieren bundels: boeken.

En zoals de psycholoog Dr. Seuss ooit eens zei “The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.”

Je houdt je hersenen fit.

Net zoals alle andere spieren in je lichaam hebben je hersenen beweging nodig, je spieren hou je gezond door naar de sportschool te gaan en je hersenen hou je gezond door te lezen. Door boeken te lezen prikkel je je hersenen en daarmee hou je ze actief. Enkele studies hebben zelfs bewezen dat je met het lezen van boeken aandoeningen zoals Alzheimer en Dementie kunt uitstellen of zelfs voorkomen.

Stress verlichtend.

Het lezen van boeken is voor vele boekenfanaten een ontsnapping uit het dagelijkse leven dat vaak vol zit met stres, angsten en depressie. Natuurlijk bestaan daar ook andere manieren voor maar boeken zijn toch het beste voor je en bovendien is er in boeken ook veel meer variatie.  Je kunt je zelf volledig kwijtraken in een goed geschreven thriller of je zelf mee laten sleuren naar een andere wereld waar het dagelijks leven bestaat uit draken slachten.

Betere woordenschat.

Het lezen van boeken houdt niet alleen je hersenen fit maar het helpt je ook nog eens met het ontwikkelen en onderhouden van je woordenschat. Het hebben van een goede woordenschat is altijd handig op de werkvloer, mensen die goed articuleren en een brede woordenschat hebben worden dan ook vaker gepromoveerd dan mensen die een kleine woordenschat hebben en weinig verstand van bepaalde zaken hebben. Naast dat blijken mensen met een brede woordenschat ook vaker meer zelf vertrouwen te hebben en het lezen van boeken is toch net iet wat leuker dan een woordenboek in je stampen.

Verbreed je horizon.

Boeken zitten bomvol met kennis, kennis van bepaalde onderwerpen en van andere tijden wel teruggaande tot zo’n 2000 jaar. En al die kennis ligt voor het oprapen, denk er eens over na, kennis waar de auteurs maanden wellicht jaren aan hebben besteed kun jij zo eigen maken binnen een paar uur door een boek te lezen. Bovendien zal je in staat zijn om dingen ook van uit een ander perspectief te bekijken waardoor je sneller tot oplossingen komt en situaties beter begrijpt. Alles wat je leest geeft je hersenen nieuwe informatie die wie weet ooit bruikbaar mag zijn. Bekijk het zo, al zou je ooit alles wat je dierbaar is verliezen je kennis is iets wat niemand ooit van je kan afpakken.

Je onthoudt meer.

Naar mate je fictie gaat lezen zoals bijvoorbeeld een detective zal je bepaalde personages, gebeurtenissen en details moeten onthouden om het verhaal te kunnen blijven volgen. Daarnaast is uit recentelijk onderzoek gebleken dat bij elke herennering die je creëert er nieuwe synaps ontstaan (wegen waarmee je hersenen neutronen transporteert) en je oude versterkt worden waar door je dingen sneller kunt herinneren.

Betere focus.

Tegenwoordig heeft de gemiddelde mens de attentiespan van een goudvis, figuurlijk dan, in een wereld met afleidende appjes, facebook notificaties en emailtjes is concentratie nog ver te zoeken.

Lezers daarentegen blijken veel beter in staat te zijn zich te concentreren, naarmate je je enkel focust op het verhaal in het boek valt de rest van de wereld weg. Wil je geconcentreerd kunnen blijven op je school of werk? Overweeg dan eens om je tijd in het openbaar vervoer te spenderen aan het lezen van een boek.

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*