5 dingen die je kunt doen voor een beter geheugen

Het menselijk geheugen is een wonderbaarlijk iets. Terwijl Sherlock Holmes alle details van een zaak kan onthouden weet jij waarschijnlijk niet eens meer wat je afgelopen woensdag gegeten hebt of wat je postcode is . Alhoewel postcodes en dergelijke niet noodzakelijk zijn om te onthouden kan een goed geheugen altijd te pas komen.  Lees de volgende tips om je geheugen te optimaliseren

#1 Train je brein

Tegen je 26e zijn je hersenen eindelijk volgroeid en vanaf dat moment gaan je hersenfuncties langzaam achter uit. Maar er is goed nieuws, door je hersenen in vorm te houden kun je dit proces terugdraaien en het mooie is dat dit op elke leeftijd kan.

Als je wil dat je spieren goed werken en sterk blijven zul je regelmatig naar de sportschool moeten om te trainen. Met hersenen is dat precies het zelfde verhaal, hersenen hebben actie nodig om in vorm te blijven.

Dus verdwijn eens lekker in een sudoku boekje, installeer een braintrain app of leer een nieuwe taal. Dit houdt je hersenen fit en verlaagd ook nog eens de kans op alzheimer en dementie.

#2 Krijg genoeg slaap

Sommige CEO’S zweren heilig bij 4 uur slaap maar menig Neuroloog kan je vertellen dat dit volkomen idioot is. Het menselijk lichaam, waaronder het brein, heeft namelijk voldoende slaap nodig om het lichaam en onder andere het brein te laten herstellen.

Je hebt minstens zo’n 7 á 8 uur slaap nodig voor een goede nachtrust, ook al is dat letterlijk een derde van je dag. In deze 8 uur verwerken je hersenen alles wat je de afgelopen dag hebt gedaan en geleerd en bepaald het wat overgezet mag worden van je korte termijn geheugen naar je lange termijn geheugen. 4 uurtjes is niet genoeg en kan je geheugen, je productiviteit en je gezondheid schaden.

#3 Beweeg voldoende

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam maar het is ook belangrijk voor je hersenen. Hersenen zijn namelijk afhankelijk van zuurstof, deze broodnodige zuurstof wordt via je bloed opgenomen en vervoerd naar je hersenen.

Dus om genoeg zuurstof naar je hersenen te brengen zul je goed moeten doorbloeden en dat doe je onder andere door te bewegen. Dus ga af en toe naar de sportschool of sprint elke ochtend even door de bossen, zolang je maar beweegt en je bloed laat stromen.

Niet alleen komt er door te sporten meer zuurstof bij je hersenen, het stimuleert ook de groei van nieuwe cellen in je hippocampus. Je hippocampus is verantwoordelijk voor leerprocessen en je geheugen.

#4 Eet gezond

Als je je lichaam vol stopt met troep verwacht dan ook niet dat je goed kan presteren. Een gezond en goed functionerend lichaam heeft gezonde voeding nodig. Vermijd geraffineerd suiker en verzadigde vetten zoals frisdrank, snoep en snacks alsof het dodelijk vergif is, wat het in feite ook een soort van is.

Eet in plaats daarvan groente, fruit, volkoren granen, noten, zaden en vis. Dit voedsel zit boordevol met vitaminen, antioxidanten en onverzadigde vetten die je lichaam hard nodig heeft.

Snacks en Frisdrank mogen je dan wel een korte suikerpiek geven maar wat daar op volgt is een insulinecrash waardoor je weer vermoeid raakt. Met name noten, avocado’s, eieren en vis zijn goed voor je hersenen vooral omdat de laatste twee vol zitten met B vitaminen die vitaal voor het brein zijn.

#5 Mediteer

En als laatste advies wil ik meegeven: Mediteer. Het is algemeen bekend dat je  aandachtig moet zijn wil je überhaupt iets onthouden en mediteren kan je daar bij helpen. We leven vandaag immers in een drukke wereld en door te mediteren kun je even een pauze nemen om tot bezinning te komen en de dingen die je moet onthouden beter op te nemen. Bovendien is mediteren ook stress verlagend wat ook weer bijdraagt aan een beter geheugen.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*