4 manieren om het beste uit je lunchpauze te halen.

Je hebt je zelf er waarschijnlijk wel eens op betrapt, het is pauze maar om tijd te besparen werk je gewoon door en eet je even vlug je boterham om weer door te gaan. Wellicht gaat het elke pauze wel zo maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo verstandig noch tijd besparend is. Het skippen van lunchpauzes maakt je minder productief.

Het nemen van lunchpauzes daarentegen kan juist stres verminderen althans volgens Professor Frank J Sileo. Het is namelijk belangrijk om een balans te creëren tussen werk en rust en als we ons broodje achter het bureau eten vervagen de grenzen tussen werk en rust. Wil je het meeste uit je lunch pauzes halen? Volg dan de volgende 4 tips.

#1. Eet gezond.

Wellicht is deze wel een beetje een cliché maar veel mensen onderschatten de kracht van gezond voedsel. Want wat je eet bepaald namelijk hoe productief je zult blijven door de dag heen.

Hoewel een chocolade reep uit de snoepautomaat lekker en makkelijk kan zijn is het catastrofaal voor je productiviteit. Ook al zijn de Snickers reclames “Je bent je zelf niet als je trek hebt” grappig erg realistisch zijn ze niet. Natuurlijk zul je een boost van een snickers reep krijgen maar voor hoe lang? Geraffineerd suiker wordt namelijk erg snel in je bloedbaan genomen waardoor je een snelle maar ook korte suikerpiek krijgt waar je hooguit 30 minuten van kan profiteren.

Een gezonde maaltijd is vullend en doet er veel langer over om verwerkt te worden in je lichaam en daarom heb je ontvang je meer energie uit bijvoorbeeld een appel dan uit een chocolade reep. Noten, vis, volkoren granen en fruit zijn een goed voorbeeld van een gezonde lunch. Dus probeer eens iets als een meergranen wrap met zalm en avocado of iets in die geest.

#2. Neem ook echt pauze.

Het nemen van een pauze is gewoon vitaal om je productiviteit op peil te houden. En met een pauze bedoel ik dus ook echt een pauze en dus niet emailtjes te checken met een broodje in je hand. Met name bij taken die creativiteit vereisen is het gewoon funest om geen pauzes te nemen. Want je creativiteit droogt als het ware op na een tijdje gezien je je cognitieve capaciteiten uit put.

Dus als je pauze hebt neem dan ook goed pauze, ga weg bij je bureau, laat je werk met rust en ga desnoods naar buiten. Geniet van je lunch en hou je aandacht ook alleen daar bij want hoe graag we het ook willen onze hersenen kunnen zoveel werkdruk niet aan.

#3 Neem een powernap

Ik kan me voorstellen dat dit als een belachelijk idee klinkt, met name als je op een kantoor werkt maar het werkt wel. Het zit namelijk zo, wij mensen horen van nature te dutten in de middag, onze voor-voor-voorvaderen deden dit tot ergens rond het einde van de 19e eeuw.

Dit heeft namelijk te maken met ons bioritme. Ons bioritme zit zo in elkaar dat we tegen een uur of 2 in de middag langzaam moe worden. Om het meeste uit de dag te halen is het verstandig om gewoon naar je lichaam te luisteren en eventjes te slapen. Probeer niet ‘t limiet van 20 minuten te overschrijden want dan wordt je namelijk wakker in het midden van je diepe slaap waardoor je nogal een ochtend humeur kan hebben en je slaperig voelt in plaats van opgefrist.

#4 Ga de natuur in.

Waarschijnlijk werk je niet in de Googleplex of Facebook Campus en is je werk omgeving niet voorzien van een rustgevend en natuurlijk interieur dus ga vooral naar buiten. Als er een park in de buurt is ga daar dan naar toe. Het schijnt namelijk te zijn dat in aanraking komen met de natuur goed is voor onze hersenen. We verversen onze aandachtspan er namelijk mee.

Mensen die in hun pauze in contact komen met de natuur vertonen over het algemeen minder symptomen van depressie en angst en zijn minder gestrest.

Als er geen park of groen in de buurt is dan is wandelen door een drukke stad overigens geen goed alternatief want gezien de drukte raak je daar juist vermoeid van.

Kortom gezond eten, optijd afstand nemen van je werk, een dutje pakken en een frisse neus halen kunnen je productiviteit flink goed doen.

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*