10 redenen om koffie te drinken

Koffie, het wonderbaarlijke bruine goedje waar kennelijk de hele wereldpopulatie op blijkt te draaien. De gemiddelde Nederlander drinkt zo’n 2,4 kopjes per dag en is daarmee wereldleider in het consumeren van koffie. En dat is iets waar we trots op mogen zijn, koffie blijkt namelijk heel veel voordelen te hebben.

#1 Koffie geeft je energie en maakt je slimmer.

Koffie geeft je energie dit komt door dat koffie cafeïne bevat die vervolgens in ons bloedstelsel wordt opgenomen en een neurotransmitter genaamd adenosine in onze hersenen vervangt. Adenosine is een stofje dat ons lichaam verteld dat het moe is.

Door het blokkeren van Adenosine wordt er extra Noradrenaline en Dopamine aangemaakt in het lichaam en deze toename in deze stofjes zorgt ervoor dat er meer neuronen door je lichaam gaan.

Deze toename van neuronen zorgt er voor dat je wakker blijft.

Koffie blijkt ook onder andere je geheugen, stemming, waakzaamheid, energylevel en reactievermogen te verbeteren.

Nou ja, koffie maakt je niet echt slimmer, maar door dat het je focus kan verbeteren kan je veel meer leren en dat kan je dus slimmer maken.

#2 Koffie helpt bij het verbranden van vet.

Is het je weleens opgevallen dat vrijwel alle dieet pilletjes en drankjes cafeïne bevatten?

Daar is natuurlijk een goede reden voor, cafeïne zorgt er namelijk voor dat je metabolisme sneller gaat werken waardoor je meer vet kan verbranden.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat cafeïne je metabolisme met 3 tot 11 procent kan verhogen. Ook zijn er onderzoeken die laten zien dat mensen met overgewicht door middel van cafeïne 10% vet kunnen verbranden en slanke mensen wel liefst 30%.

Wel moet je er rekening mee houden dat naarmate koffiedrinken een gewoonte wordt dit kan afnemen.

#3 Cafeïne bevorderd je sportprestaties.

Cafeïne zorgt er voor dat er signalen vanuit je zenuwstelsel naar je vetcellen worden verstuurd die dan aangeven dat je lichaamsvet kan worden afgebroken. Cafeïne breekt de vetcellen af waardoor ze brandstof voor je lichaam worden.

Uit onderzoeken blijkt dat de effecten van cafeïne op sportprestaties over het algemeen toenemen met 11-12%.

Als je gaat sporten is het verstandig om een halfuurtje van tevoren nog een kop koffie te drinken.

#4 Er zitten belangrijke voedingsstoffen in koffie

Koffie bevat namelijk Vitamine B2, Vitamine B5, Manganesum, potasium, magnesium en Vitamine B3.

Feitje: de gemiddelde Amerikaan krijgt meer vitamines en mineralen uit koffie dan uit groenten en fruit.

#5 Koffie kan de kans op diabetes typ 2 verkleinen.

Ruim zo’n 300 miljoenen mensen wereldwijd hebben type 2 diabetes, een ziekte die er voor zorgt dat onder andere je bloedsuikerspiegel en insuline heel veel schommelen.

Diabetes is een vervelende ziekte maar uit onderzoek blijkt dat de ziekte goed voorkomen kan worden door koffie te drinken. De grootste koffiedrinkers hebben over het algemeen 25 tot 30 procent minder kans op diabetes. Elk dagelijks bakje troost staat gelijk aan 7% minder kans op diabetes.

#6 Koffie kan de ontwikkeling van Alzheimer tegenhouden.

Alzheimer is een ziekte waarbij men langzamerhand het geheugen verliest en vaak volledig afhankelijk wordt van anderen. De ziekte is bovendien ook een groot veroorzaker van dementie en komt met name voor bij mensen van boven de 65.

Er is vandaag de dag nog steeds geen geneesmiddel dat de ziekte kan stoppen of terugdraaien maar je kunt het wel voorkomen. Alzheimer valt te voorkomen door gezond te eten en genoeg te bewegen maar koffie drinken blijkt ook een goed effect te hebben. De gemiddelde koffiedrinker heft namelijk 65% minder kans op koffie dan iemand die dat niet doet.

#7 Koffie verlaagd de kans op Parkinsons.

Naast Alzheimer is de ziekte van Parkinsons de meest voorkomende veroorzaker van dementie. De ziekte van Parkinsons wordt veroorzaakt door het afsterven van dopamine neuronen.

Net zoals Alzheimer is Parkinsons niet te genezen wat erg vervelend is maar het is wel goed te voorkomen. Studies hebben namelijk aangetoond dat koffiedrinkers 32-60% minder kans hebben op Parkinsons dan mensen die het bruine goedje niet drinken.

Echter in dit geval blijkt het te liggen aan de cafeïne in de koffie want bij decafé drinkers is het effect niet hetzelfde.

#8 Koffie beschermt je lever.

De lever is een belangrijk orgaan van het menselijk lichaam dat honderden taken uitvoert. Het in tact houden van je lever is dus nogal belangrijk. Maar je lever kan aangetast worden door bepaalde ziektes zoals leververvetting en hepatitis. Veel van deze ziektes kunnen lijden tot cirrose welke een onomkeerbaar proces van het lichaam is dat levercellen omzet naar littekenweefsel.

Gelukkig is er goed nieuws voor koffiedrinkers want het blijkt dus dat koffie een beschermend effect op de lever heeft. Koffiedrinkers die meer dan 4 kopjes per dag consumeren hebben tot 80% minder kans op problemen met de lever.

#9 Koffie kan helpen tegen depressie

Depressie is een serieuze stoornis die de kwaliteit van je leven nogal flink omlaag kan halen. In Nederland geeft inmiddels meer dan 10% van de bevolking aan last te hebben van depressie of langdurige sombere buien. Een studie van het Harvard heeft aangetoond dat vrouwen die meer dan 4 kopjes per dag drinken 20% minder kans hebben op depressie. En uit een ander onderzoek gebaseerd op 18 andere onderzoeken kwam de conclusie dat koffiedrinkers 53% minder kans hebben op zelfmoordneigingen.

#10 Koffiedrinkers hebben minder kans op bepaalde typen kanker.

Kanker is wereldwijd een leidende doodsoorzaak veroorzaakt door de ongecontrolleerde groei van cellen in het lichaam. Koffiedrinkers daarin tegen hebben minder kans op twee typen kanker namelijk leverkanker en darmkanker. Van alle typen kanker staat leverkanker op de derde plaats van kanker gerelateerde doodsoorzaken en darmkanker vierde. Koffiedrinkers blijken 40% minder kans te hebben op leverkanker en mensen die gemiddeld 4 tot 5 koppen koffie drinken hebben 15% minder kans op darmkanker.

 

Koffie is dus eigenlijk best wel gezond maar hou er wel rekening mee dat je met toevoegingen zoals melk en suiker je koffie ongezond kan maken. Nou, geef je zelf nu maar een bakje koffie, je verdiend het.

 

 

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Ook handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*