10 kleine dingen die je elke dag kunt doen om slimmer te worden.

dingen die je kan doen om slimmer te worden

Je zou misschien denken dat je hersenen gevormd worden tot je volwassen wordt en dat je er daarna niet zo gek veel meer aan kan doen, maar dat is fout. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat we wel degelijk onze hersenen kunnen veranderen op welke leeftijd dan ook door bepaalde handelingen routinematig te verrichten.

Je zou terug naar school kunnen gaan of je (digitale) boekenplank vol kunnen proppen met dikke boeken maar het kan ook simpel en klein. Je hoeft niet uren te spenderen om slimmer te worden het mag ook in kleine porties want dat werkt ook gewoon.

Hier zijn 10 simpele dingen die je elke dag kunt doen om slimmer te worden.

#1 Je tijd online goed gebruiken.

We hebben allemaal wel van die momenten waarop we even lekker op het internet willen surfen. In plaats van constant je Facebook feed te checken en katten video’s te kijken op Youtube kun je ook wat nuttigs met je tijd online doen. Er zijn ontzettend veel gratis cursussen te vinden op het internet waarmee je je zelf wat nieuws kan aanleren. Ook kun je veel interessante lezingen vinden op Youtube zoals TED Talks.

#2 Dingen die je geleerd hebt opschrijven

Nu hoef je niet direct een heel schoolschrift vol te schrijven maar een kleine reflectie van wat je vandaag geleerd hebt is goed voor je geheugen. Bovendien kun je het later altijd nog teruglezen omdat je het fysiek opgeslagen hebt waardoor je meer ruimte hebt in je gedachten om andere dingen te leren.

#3 Een ‘gedaan’ lijstje maken

Veel mensen houden een ‘to do’ lijstje bij om bij te houden wat ze nog allemaal moeten doen wat overigens stres gevend kan zijn maar dat even terzijde. Wat je in plaats van een to do lijstje ook kan doen is een ‘gedaan’ lijstje maken. Het blijkt namelijk te zijn dat op het moment dat je vertrouwen hebt en blij bent dit ook beter is voor je intelligentie. Door een gedaan lijstje te maken kijk je niet naar de dingen die nog gebeuren moeten maar de dingen die je al gedaan hebt. Je geeft je zelf als het ware een schouderklopje wat mensen over het algemeen blij maakt en vertrouwen geeft.

#4 Spelletjes spelen.

Nee, we hebben het hier niet over games zoals Candy Crush, maar gewoon ouderwetse spelletjes. Speel eens een potje scrabble of schaak, niet alleen is dit een ontzettend goede training voor je hersenen maar het is ook nog eens hartstikke leuk en gezellig. Mijn kleine neefje bijvoorbeeld vindt het geweldig om een potje zeeslag te spelen met me en dat doen we dan ook elke zondag tegenwoordig. Ik moet toegeven, hij wordt met de week beter.

#5 Omgaan met slimme mensen

Uit onderzoek is gebleken dat je IQ vaak het gemiddelde is van de 5 mensen waarmee je het meest omgaat. Natuurlijk kan het raar en vervelend zijn als je vrienden hebt die slimmer zijn en meer weten dan jou maar je kunt er altijd van leren, wees bescheiden en sta open om te leren.

#6 Lezen

Dit is misschien een tip die je maar al te vaak gehoord hebt, slimme mensen lezen veel, maar dat is niet voor niks want het is namelijk waar. Lezen is behoorlijk goed voor je hersenen om verschillende redenen. Je leert nieuwe perspectieven kennen, verbreid je woordenschat en in het geval dat je fictie leest breidt je je verbeeldingskracht ook nog eens uit en bovendien draagt dit alles bij aan het verbeteren van je analytisch denkvermogen.

#7 Uitleggen aan anderen.

“Als je het niet simpel kan uitleggen, begrijp je het zelf niet goed genoeg” is een quote van Albert Einstein. En die quote is lang zo gek nog niet want op het moment dat iets te ingewikkeld is om versimpeld uit te leggen aan een ander bezit je zelf gewoon nog niet genoeg expertise op het vlak.

Dingen leren is namelijk simpel maar het onthouden en verwerken zodat je het later kan doorgeven aan iemand anders is al gauw heel wat moeilijker.

#8 Nieuwe dingen proberen

Doe gewoon eens in de zoveel tijd wat randoms, bezoek een museum dat je nooit eerder hebt bezocht, ga op een cursus of pak eens een trein die je naar een onbekende bestemming brengt. Het hoeft niet altijd direct een productief iets te zijn maar vaak genoeg zijn dit soort acties juist inspirerend voor later.

Weet je dat Steve Jobs zich ooit random heeft opgegeven voor een cursus kalligrafie?  Je zult vast denken, wat moet de oprichter van Apple nou met een cursus kalligrafie? Het schijnt dat Jobs zijn inspiratie voor de eerste Mac computer heeft gehaald uit zijn cursus kalligrafie.

Hij heeft nooit van tevoren bedacht dat hij een cursus kalligrafie nodig had om zijn Mac computer te creëren maar het inzicht om deze Mac computer te maken kreeg hij pas na die cursus. Kortom je kunt punten niet verbinden door naar de toekomst te kijken maar door juist naar het verleden te kijken.

#9 Een nieuwe taal leren.

Nu hoef je wat mij betreft heus niet binnen een paar maanden vloeiend te worden in Frans. Maar het leren van een nieuwe taal is een goede training voor je hersenen en bovendien kun je het tegenwoordig al doen vanachter je laptop of smartphone met sites en apps zoals Dualingo.

#10 In stilte zitten.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, we leven tegenwoordig in een drukke wereld waar er overal wel iets is wat onze aandacht opeist. Denk aan school, werk, Facebook, Netflix en wat wel niet maar onze hersenen hebben soms ook gewoon echte stilte nodig. Dus ga eens lekker te rennen of te wandelen in het park of het bos en gun je zelf minstens een uurtje stilte. Bovendien heb je dan vaak ook de tijd om te denken en misschien met oplossingen te komen. Waarom denk je dat mensen meestal met de beste ideeën komen als ze aan het douchen zijn?.

 

Dit zijn allerlei kleine toepassingen op je leven waardoor je slimmer kunt worden en je hoeft ze niet allemaal te volgen, experimenteer er gewoon mee en vogel je eigen manier uit. Wat werkt voor jou? Laat het weten in een reactie!

Volg Omar

Omar Boussaïd

Omar is een 19-jarige student Marketing en Communicatie die alleen maar planten eet en schreeuwmuziek luistert. Verder is hij ook een blogger en internet marketeer. In zijn dagelijkse strijd om de productiefste blogger van het Noorden te worden deelt hij zijn laatste bevindingen. Elke Maandag, Woensdag en Vrijdag een nieuwe blog!
Omar Boussaïd
Volg Omar

Latest posts by Omar Boussaïd (see all)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*